Παθήσεις 

Παθήσεις Μαιευτικής
Μαιευτική είναι ο τομέας της ιατρικής που ειδικεύεται στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, την εγκυμοσύνη και τη μεταγεννητική φροντίδα. Το πεδίο της μαιευτικής περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά θέματα και τομείς εστίασης. Οι μαιευτήρες ειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων γονιμότητας. Ένα ζευγάρι εξετάζεται για το ενδεχόμενο της υπογονιμότητας, στην περίπτωση που έχει έξι μήνες έως ένα έτος σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, χωρίς να οδηγηθεί σε εγκυμοσύνη. Οι μαιευτήρες προσπαθούν να προσδιορίσουν τα βαθύτερα αίτια της υπογονιμότητας και να συνταγογραφήσουν την ανάλογη θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να συνίσταται στη λήψη ορμονών ή στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Προγεννητική Φροντίδα
Οι μαιευτήρες παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα και εκπαίδευση στις εγκύους. Ανάμεσα στα θέματα στα οποία γίνεται εκπαίδευση, περιλαμβάνονται η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η διδασκαλία των βασικών στοιχείων της βρεφικής φροντίδας, όπως τα ντύσιμο, η αλλαγή πάνας και ο θηλασμός. Οι μαιευτήρες παρέχουν επίσης ιατρικές υπηρεσίες σε προγεννητικό επίπεδο, όπως η παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου, ο έλεγχος για παθήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη -όπως ο διαβήτης κύησης και η υψηλή αρτηριακή πίεση- και ο υπερηχογραφικός έλεγχος της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τοκετός
Οι μαιευτήρες αναλαμβάνουν φυσιολογικές γέννες και γέννες με καισαρική τομή, παρακολουθώντας την υγεία της μητέρας και του βρέφους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Επίσης, διαχειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή της μητέρας ή του βρέφους.

Φροντίδα μετά τον τοκετό
Οι μαιευτήρες αναλαμβάνουν τη φροντίδα της μητέρας μετά τον τοκετό, με την παρακολούθηση τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής της κατάστασης, για διάστημα περίπου δύο μηνών. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η εκτίμηση συμπτωμάτων επιλόχειας κατάθλιψης, αλλά και η διαχείριση του πόνου.

Παθήσεις Γυναικολογίας
Οι γυναικολόγοι αναλαμβάνουν τη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων σε όλο το φάσμα του τομέα τους, όπως:
  • Διαταραχές εμμηνόρροιας
  • Κύστεις
  • Ενδομητρίωση
  • Κονδυλώματα
  • Νόσος της πυέλου
  • Ακράτεια ούρων
  • Άλλες παθήσεις
  • Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις